10 godina deo vaših putovanja

Flytime

Call center:
011 41 41 444
064 88 10 018

Grčka / Thassos Grand Resort 5*, Thassos

Tasos je grčko ostrvo koje se nalazi u severnim Egejima, tj. severoistočnom delu Grčke. Od makedonske obale udaljeno je samo 8 km, a ujedno predstavlja najsevernije ostrvo grčkog arhipelaga u Egeju. Geografski, Tasos pripada teritoriji zvanoj Trakija, a politički pripada upravnom okrugu Kavala. Po veličini, Tasos je deveto ostrvo Grčke. Najviši vrh, na ovom inače veoma brdovitom ostrvu, jeste mermerni masiv Ipsario. Glavnom ostrvu pripadaju još tri veoma mala ostrva: Tasopulo na severnoj, Kinira na istočnoj i Panagija na južnoj strani.
Ostrvo je dobilo ime po Tasusu, Feniksovom sinu, koji je bio vođa Feničana. Administrativni centar ostrva Tasos je Limenas (ponekad zvano i Tasos).
Antički grad Tasos, prestonica, nekad se nalazio na severnoj strani ostrva, imao je dve luke, od kojih je jedna bila zatvorenog tipa. Ostrvo predstavlja najjužniji i najistočniji deo Kavale. Između Kavale i Tasosa postoje redovne linije koje se održavaju trajektom.
Arhilohus je opisao Tasos kao "jednu magareću kičmu, prekrivenu divljom šumom". Ovaj opis je potpuno razumljiv kada se zna da je ostrvo veoma brdovito i bogato šumama jele. Pored rudnika zlata, Tasos je u antičko vreme bio na glasu i zbog vina, koštunjavih plodova i trgovine.
Između ostalih, turizam predstavlja najznačajniju privrednu granu. Najvažniji proizvodi ovog ostrva su mermer, med, maslinovo ulje, uzgoj ovaca, koza i ribarstvo. Obrada rude cinka i žive, a nekada se vadila i ruda gvožđa. Ranije je na ostrvu u funkciji bila i drvna industrija. Tasos, koji je nekada bio poznat po svom vinu, danas uzgaja vinovu lozu samo za sopstvene potrebe. 

Vreme je za letovanje - FlyTime!